english      
 Wim Goes


  
 
Wim Goes behaalt zijn Master Architectuur aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Sint Lucas, Gent in 1993. Na zijn stage bij Hugo Koch, studio for Creative engineering and Urban planning richt hij in 1997 zijn eigen bureau op.

Wim Goes Architectuur wordt in 2002 laureaat van de architectuurprijs van de Orde van Architecten en de architectuurprijs van de provincie Oost-Vlaanderen en dit met de renovatie van een oud pand naar het bedrijfsgebouw Compagnie. Dit jaar werd het bureau met twee projecten geselecteerd voor de Belgian Awards, waarvan de laureaten in oktober bekend worden gemaakt. In het verleden werd Wim Goes ondermeer aangesproken door Jan Hoet voor de tentoonstelling ‘Zich ophouden bij’ in Brugge (1999). Het succes van dit project was een eerste stap in een reeks van realisaties voor de kunstwereld. Naast de scenografie voor Contour, werkt het bureau momenteel hun voorstel voor het museumplein tussen S.M.A.K. en M.S.K uit. Hun ontwerp werd door beide musea verkozen.

Het is hun doelstelling om steeds te streven naar een architectuur die ten dienste staat van de mens, de kunst en de context, een architectuur die kan leiden naar een bepaalde vorm van tijdloosheid. Ieder ontwerp is anders en zorgt keer op keer voor een specifieke benadering. Het is keer op keer de start van een nieuwe queeste naar het juiste antwoord. Hierbij wordt het verleden niet uitgesloten, maar wordt er getracht het te genereren in een nieuw tijdskader.
Bij alle ontwerpen staat de eis naar doorgedreven techniciteit voorop. Deze rationaliteit wordt gecombineerd met een vorm van noodzakelijkheid. Op die manier wordt het voor Wim Goes Architectuur steeds weer een nieuwe uitdaging om een poëtisch en logisch project te tekenen.

Enkele van de meest recente publicaties zijn Belgian New architecture (Brussel prisme editions, 2003, p. 42-45); ‘Wim Goes architectuur.-reconversion to market research office ‘compagnie’ in A&U (A&U publishing co. Japan, 2003, p.52-60); Jaarboek van architectuur 2000-2001 (Delbeke, Maarten, Jaarboek van architectuur 2000-2001, Drukkerij Sint Joris, Merendree, 2001, p.34-35)Deelnemende kunstenaars

Vasco Araùjo
Catherine Sullivan
Kerry Tribe
Ellen Cantor
James Fotopoulos
Cui Xiuwen
Sam Taylor-Wood
Pipilotti Rist
Chantal Akerman
Manon De Boer
Runa Islam
Ana Poliak
Hito Steyerl
Anouk De Clercq
Dara Birnbaum
Gülsün Karamustafa
Dany Deprez
Katrien Vermeire
Honoré ð’O

Locaties

Oude Stadsfeestzaal
Stadhuis
Schepenhuis
nOva


Sint-Romboutskathedraal
De Garage


Theaterkapel
Sint-Katelijnekerk

Maria-Magdalenakapel
Manufactuur De Wit
Home Astrid
Sint-Janskerk
Lamot