english      
 Katrien Vermeire


2005, in coproductie met Contour Mechelen vzw
  Lamot
 
België
°1979, De Haan
leeft in Gent


www.katrienvermeire.com
Fragment uit het artikel ‘Jonge Vlaamse Fotografie’ van Johan de Vos in Ons Erfdeel, juni 2005, jaargang 48 nummer 3, p. 379-387:

“Katrien Vermeire is een opvallende, jonge Vlaamse fotografe. Ik ervaar haar werk als muzikaal. Ik zal enkele van haar foto’s nooit vergeten. Ze zijn speciaal, zowel harmonieus als vol dissonanten, zowel natuurlijk als gekunsteld. Er is de foto van het meisje dat op de rug gefotografeerd werd. Ze staat in een donkere tuin, maar zij krijgt een scherp laag licht van rechts. Het putje in haar arm wordt dieper zo, het rossige haar milder, het bloesje weelderiger gedrapeerd. Zij en de fotografe kijken in dezelfde richting. Dit is geen portret, het is een situatie. Meestal willen we de voorkant van de mensen zien, hun ogen, lippen en borsten. Maar deze rug bergt ook wat intimiteit. Vooral bij dit licht.

Katrien Vermeire maakte ook heerlijke foto’s van landschappen, ze zijn zacht bij haar, onder een bewolkte lucht. Ze maakt het landschap schaamteloos bevallig en zelfs symmetrisch, met vriendelijke tinten. Zoals veel fotografen werkt ze naar thema’s en opdrachten, maar daarbij is het onderwerp nauwelijks belangrijk. Het opvallendste is een gracieuze manier van doen. Ze maakt ook foto’s voor de Vlaamse Opera, een reeks over de Schelde en een boek over machtige vrouwen en telkens hebben de foto’s iets van een Engelse tuin: de magnifieke wisselwerking tussen het vanzelfsprekende en het gekunstelde.”
Deelnemende kunstenaars

Vasco Araùjo
Catherine Sullivan
Kerry Tribe
Ellen Cantor
James Fotopoulos
Cui Xiuwen
Sam Taylor-Wood
Pipilotti Rist
Chantal Akerman
Manon De Boer
Runa Islam
Ana Poliak
Hito Steyerl
Anouk De Clercq
Dara Birnbaum
Gülsün Karamustafa
Dany Deprez
Katrien Vermeire
Honoré ð’O

Locaties

Oude Stadsfeestzaal
Stadhuis
Schepenhuis
nOva


Sint-Romboutskathedraal
De Garage


Theaterkapel
Sint-Katelijnekerk

Maria-Magdalenakapel
Manufactuur De Wit
Home Astrid
Sint-Janskerk
Lamot